پیش از اینکه درباره آموزشگاه های آزاد صحبت کنیم، می بایست کمی بیشتر درباره سازمان آموزش فني و حرفه‌اي كشور بدانیم. این سازمان در واقع از ادغام کانون کارآموزی، مرکز تعلیمات حرفه ای و صندوق کار آموزی در سال1359تشکیل شده است. سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور که وابسته به وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي است طی سالیان گذشته با برگزاری دوره های آموزشی کوتاه مدت، مهارت های مورد نیاز جامعه را به داوطلبان در سراسر کشور ارائه داده و بعد از ارزیابی دقیق و با ارائه گواهینامه معتبر، در استخدام مهارت آموختگان در حرفه مورد نظرشان نقش به سزائی داشته است.

با وجود این و علی رغم فعالیت های مداوم در راستای اشتغال پایدار و با هدف آموزش کارآموزان و کارجویان، این سازمان به تنهایی قادر به پاسخگویی به نیاز جامعه نیست و به همین خاطر، بخش قابل توجهی از آموزش های خود را به آموزشگاه های آزاد فنی و حرفه ای می سپارد. آموزشگاه های فنی و حرفه ای آزاد با توجه به مجوز دریافتی از سازمان فنی و حرفه ای و تجهیزات به روز خود، در رشته و حرفه های گوناگونی به فعالیت آموزشی می پردازند. از اصلی ترین اهداف آموزشگاه های فنی و حرفه ای آزاد، آموزش جهت اشتغال کارآموزان و کارجویان است. برای آشنایی بیشتر با سازمان فنی و حرفه ای کشور می توان از طریق آدرس https://irantvto.ir وارد وبسایت سازمان شوید.

آزمون های سازمان فنی و حرفه ای

پس از اتمام آموزش، مهارت آموختگان می توانند در آزمون سازمان فنی و حرفه ای که به دو بخش کتبی و عملی تقسیم می شوند شرکت کنند. جهت هماهنگی بیشتر در برگزاری آزمون ها، تاریخ آزمون های کتبی از قبل مشخص شده است. مهارت آموز می تواند در صورت موفقیت در آزمون کتبی به مرحله دوم که همان آزمون عملی سازمان فنی و حرفه ای است راه پیدا کرده و در آن شرکت نماید. نوع دیگری از آزمون بنام آزمون ادواری نیز وجود دارد که مخصوص متقاضیانی است که بدون شرکت در دوره های آموزشی قصد دریافت مدرک مهارت فنی و حرفه ای را دارند. تاریخ ثبت نام این دسته از آزمون ها از قبل بر روی سامانه سازمان آموزش فنی و حرفه ای قرار گرفته تا داوطلبان با تهیه کارت ورود به جلسه امکان شرکت در آن را پیدا کنند. همانطورکه پیشتر بیان شد، هدف سازمان فنی و حرفه ای تربیت نیروی ماهر و نیمه ماهر در انواع مهارت های مورد نیاز جامعه و در نهایت اعطای مدرک معتبر مهارت به آن هاست.

فرایند دریافت گواهینامه مهارت

از مزایای آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای آزاد می توان به تنوع زمانی، رشته ای و همچنین امکانات و تجهیزات کارگاه های عملی آنها اشاره کرد:

1.انعطاف‌پذیری زمانی: معمولا در این آموزشگاه‌ها برنامه‌های آموزشی منعطفی تعریف شده است که به مهارت آموزان و کارجویان اجازه می‌دهد بر اساس زمان‌بندی شخصی خود در کلاس‌ها شرکت کنند.

2.تنوع دوره‌ها: در آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای آزاد، بخش گسترده‌ای از دوره‌ها و کارگاه‌های مختلف قابل ارائه است که نیازهای مختلف بازار کار را در بر می گیرند.
3. مدرک معتبر در آموزشگاه فنی و حرفه ای آزاد مهارت آموزان و کارجویان می توانند پس از سپری نمودن دوره آموزشی از طرف آموزشگاه خود به بخش آزمون های فنی و حرفه ای معرفی شده و بعد از کسب نمره قبولی در آزمون ها مدرک معتبر فنی و حرفه ای را دریافت نمایند.
4. تجهیزات و امکانات عملی: آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای آزاد با توجه به مجوز فعالیت خود، دارای تجهیزات و امکانات عملی هستند که به کارآموزان و کارجویان کمک می‌کند تا مهارت‌های عملی خود را تقویت کنند.
5. اساتید مجرب: این آموزشگاه‌ها اکثرا از اساتید و مربیان با تجربه و متخصص در زمینه‌های مختلف بهره می‌برند و بدین ترتیب کارآموزان و کارجویان از دانش و تجربیات عملی و کاری آنها بهره مند می شوند.

مقایسه مدارک

مدرک دانشگاهی و مدرک آموزشگاه های فنی و حرفه ‌ای از چندین نظر تفاوت دارند که در ادامه به آن می پردازیم:

۱- اصول تئوری یا کارگاه عملی:

مدارک دانشگاهی معمولاً بر آموزش تئوری و اصول علمی تأکید دارند. افراد با گذراندن دوره های دانشگاهی درک و دانش عمیق ‌تری در زمینه ‌های مختلف به دست می ‌آورند و مهارت ‌های تحلیلی و انتقادی بیشتری به دست می آورند. در مقابل، تاکید آموزشگاه های فنی و حرفه ‌ای بیشتر بر آموزش عملی و تخصصی است. با گذراندن این دوره ها افراد مهارت ‌های عملی و قابل اجرا برای ورود به بازار کار را پیدا می کنند.

۲- زمان و هزینه تحصیل:

برای کسب مدرک دانشگاهی زمان طولانی ‌تر و گاها هزینه‌ بالاتری مورد نیاز است. چرا که حداقل 3-4 سال طول دوره‌ های تحصیلی دانشگاهی است و در برخی موارد هزینه‌ های بالاتری نیز برای دانشجویان به همراه دارد. در مقابل، دوره‌ های تحصیلی در آموزشگاه های فنی و حرفه‌ ای معمولاً به زمان و گاها هزینه‌ های کمتری نیاز دارند. این دوره‌ ها به دانشجویان امکان می ‌دهند در مدت کوتاه‌ تری به بازار کار وارد شوند.

۳- پیشرفت حرفه ‌ای:

مدرک دانشگاهی امکان پیگیری تحصیلات تکمیلی و پیشرفت در مسیر‌ های حرفه‌ ای مختلف را فراهم می آورد. البته در برخی حوزه ‌ها مدرک فنی و حرفه ‌ای نیز به فرد امکان پیشرفت حرفه‌ ای می ‌دهد، اما ممکن است محدودیت ‌هایی در پیشرفت تحصیلی وجود داشته باشد.

۴- تأثیر در بازار کار:

داشتن مدرک فنی و حرفه ‌ای معمولاً نشاندهنده کسب مهارت‌ های عملی و قابل اجراست و برای ورود به بازار کار بسیار کمک کننده است. این در حالی است که در برخی حوزه‌ ها، مدرک دانشگاهی ممکن است به عنوان پیش نیاز برای پیشرفت حرفه ‌ای در نظر گرفته شود، چراکه برخی شغل ها نیاز به دانش عمیق‌ تر و تحلیلی دارند.

در انتها باید توجه داشت که امروزه مدرک داشتن چه فنی و حرفه ای و چه دانشگاهی به معنای تضمین پیدا کردن کار متناسب با روحیه افراد نیست. بطور کلی توصیه میشود برای حصول بهترین نتیجه دانش و مهارت هر دو از طریق دانشگاه و موسسات آموزشی کسب گردد.